In Nederland wordt het steeds lastiger om een betaalbaar hotel te vinden. Wat vroeger een spontaan weekendje weg of een voordelig zakentripje was, is tegenwoordig al snel een flinke aanslag op je portemonnee. De reden? Inflatie. Die stille geldvreter die ongemerkt steeds meer grip krijgt op ons dagelijks leven, drukt inmiddels ook zijn stempel op de hotelprijzen. En niet zo’n beetje ook. Waar je een paar jaar geleden nog met een gerust hart een kamer kon boeken zonder je zorgen te maken over torenhoge tarieven, is dat tegenwoordig wel anders.
Inflatie zorgt ervoor dat alles duurder wordt – van je koffie tot aan je hotelovernachting. In de horeca, en met name in de hotelsector, komt dit extra hard aan. Hotels moeten namelijk steeds hogere kosten dekken om überhaupt te kunnen blijven draaien. Denk aan energierekeningen die in de wintermaanden door het dak gaan. In een land als Nederland, waar de temperatuur ’s winters flink kan dalen, draaien de verwarmingssystemen op volle toeren. En dat kost geld. Veel geld. Tel daarbij op dat ook de elektriciteit, gas en zelfs waterprijzen gestegen zijn, en je begrijpt waarom een kamer ineens tientallen euro’s duurder is dan vorig jaar.
Maar energie is slechts het begin. Personeelskosten zijn de volgende factor. Medewerkers in hotels – van schoonmakers tot receptionisten – hebben ook te maken met stijgende kosten voor boodschappen, huur en vervoer. Om goed personeel vast te houden, moeten hotels dus meer betalen. Het alternatief? Slechtere service, langere wachttijden of – in het ergste geval – gesloten deuren. En dat wil geen enkele hotelier riskeren. De loonkosten worden daarom doorberekend in de prijs van de kamer. Simpel, maar voor de klant steeds pijnlijker merkbaar.
En dan hebben we het nog niet gehad over de stijgende prijzen van producten en diensten die cruciaal zijn voor een hotelervaring. Ontbijtjes die ooit in de kamerprijs inbegrepen waren, kosten nu ineens extra. De croissant is niet alleen kleiner, maar ook duurder. Schoonmaakmiddelen, linnengoed, koffie, thee, toiletpapier – het lijkt allemaal peanuts, maar op jaarbasis gaat het om forse bedragen. Veel van deze artikelen komen van ver, en met de toenemende wereldwijde transportkosten (denk aan stijgende brandstofprijzen en verstoringen in de toeleveringsketens) lopen de rekeningen verder op.
Hotels zitten daardoor klem. Ze kunnen niet anders dan die stijgende kosten doorberekenen aan hun gasten. Want winst maken blijft voor elk bedrijf essentieel, ook in de hospitality-industrie. Het gevolg is dat de klant meer betaalt, en dat er steeds vaker wordt gezocht naar goedkopere alternatieven. Denk aan vakantiehuizen, short-stay appartementen of zelfs kampeeropties. Wie een beetje handig zoekt, weet dat er nog wel degelijk opties zijn – maar ze worden wel steeds schaarser.
En dan zijn er natuurlijk nog de creatievelingen, die écht geen zin hebben om mee te spelen in het spelletje van inflatie. Neem bijvoorbeeld twee gasten uit Alkmaar, die onlangs in het nieuws kwamen met een wel heel eigenzinnige oplossing voor het hotelprobleem. Waar anderen simpelweg diep in de buidel tasten of afzien van een overnachting, besloten deze twee kerels om hun eigen manier te vinden om onder die torenhoge kamerprijzen uit te komen.
Zij kozen niet voor een camping, een hostel of couchsurfing – nee, ze dachten: we zoeken het gewoon zelf wel uit. Letterlijk. In plaats van een dure kamer te boeken, besloten ze een leegstaand pand binnen te glippen om daar de nacht door te brengen. Niet bepaald de meest legale of verstandige actie, maar het laat wel zien hoe frustrerend de situatie voor sommige mensen aan het worden is. De hotelprijzen zijn voor een groeiende groep Nederlanders simpelweg onbetaalbaar geworden.
De vraag is natuurlijk: hoe lang blijft dit nog doorgaan? Gaan hotels hun prijzen blijven verhogen? Of komt er een moment dat de markt verzadigd raakt en mensen massaal alternatieven zoeken, waardoor de sector gedwongen wordt om te herstructureren? De toekomst zal het uitwijzen. Eén ding is zeker: zolang de inflatie op dit niveau blijft en de kosten voor energie, arbeid en materialen niet dalen, zal het boeken van een hotel in Nederland voorlopig een luxe-uitgave blijven.
Toch zijn er signalen dat de markt zich probeert aan te passen. Sommige hotelketens bieden nu weer meer flexibele boekingsvoorwaarden aan of introduceren kortingssystemen voor terugkerende klanten. Anderen proberen energiezuiniger te werken, minder te verspillen of efficiënter in te kopen. Alles om maar een beetje ademruimte te creëren, zowel voor zichzelf als voor de klant.
Maar tot die balans weer gevonden is, zit de Nederlandse hotelgast met de gebakken peren. Waar je vroeger met een glimlach een overnachting regelde voor een paar tientjes, betaal je nu soms het viervoudige voor dezelfde kamer. En dan is de minibar vaak nog steeds niet gratis.
Klik HIER of op de foto om de video te bekijken.