Die avond verzamelden zich enkele honderden betogers bij het stadhuis aan de Coolsingel in Rotterdam om hun ongenoegen te uiten over de komst van een Maersk-containerschip dat technische onderdelen aan boord had. Onder de naam ‘Geef Tegengas’ waren mensen vanaf de vroege middag onderweg naar het protest, dat om precies 18.00 uur van start ging toen de benodigde vergunningen van de gemeente en het Havenbedrijf waren verleend.
Vanaf het begin was de sfeer levendig. Actievoerders zwaaiden met spandoeken en spreidden kleurrijke spandoeken uit, terwijl zij leuzen scandeerden als “Geen vracht zonder verantwoording” en “Transparantie vóór transport”. Diverse woordvoerders spraken de menigte toe, waarbij zij pleitten voor heldere informatie over de inhoud van het schip en een publiek debat over het vrachtvervoer in de haven.
Rond 19.00 uur verplaatste het merendeel van de groep zich naar de rijbaan en de trambaan op de Coolsingel. Daar vormden zij een menselijke blokkade, waardoor het verkeer – zowel auto’s als trams – tijdelijk tot stilstand kwam. Langs de opgestelde protestlijn liep het gedrang: passanten keken nieuwsgierig, fietsers ontwijkten de demonstranten en het geluid van protestliederen mengde zich met het getoeter van bussen en auto’s.
Vervolgens zette de stoet zich in beweging richting de voet van de Erasmusbrug. Ook daar namen de betogers de kruising in beslag, wat zorgde voor een grootschalige omleiding van het verkeer in de avondspits. Bij één incident reed een automobilist tegen de afspraak in een klein stukje op een demonstrant in en reed vervolgens hard weg.
daarbij raakte geen één persoon serieus gewond. Enkele omstanders wierpen daarop een geluidsinstallatie naar de auto, waarna de Mobiele Eenheid verscheen om de situatie onder controle te brengen. In een geordende linievorm begeleidden de agenten de groep terug naar de Boompjes, om de doorgang weer vrij te maken.
Een deel van de aanwezigen besloot echter niet terug te lopen, maar langs de vlaggenparade een vlag van de mast te halen en deze symbolisch om te vormen tot een brandend symbool van verontwaardiging. Nadat deze actie was afgerond, namen de demonstranten in alle rust afscheid.
De havenautoriteiten en gemeentelijke vertegenwoordigers hebben inmiddels aangegeven nader te zullen onderzoeken welke regels er in dit soort gevallen gehanteerd moeten worden, en hoe inwoners sneller geïnformeerd kunnen worden over bijzondere ladingen.